چه نوع سطح زمین تنیسی را برای احداث انتخاب کنیم و ابعاد زمین تنیس و نحوه فنس کشی زمین تنیس
( بررسی دقیق انواع زمین تنیس ) :
۱-۱یکی از اولین اطلاعاتی که میبایستی درمورد ساخت یک زمین تنیس بدست می آوردیم انتخاب صحیح نوع سطح زمین تنیس با توجه به در نظر داشتن:
میزان بودجه در نظر گرفته شده برای احداث
شرایط فعلی و ویژگی های محل احداث
شرایط آب و هوایی و جغرافیایی مکان احداث
نوع کاربری زمین تنیس مورد نظر (باشگاهی یا شخصی)
انواع زمین تنیس دارای استاندارد موجود در کشور: خاک رس – هارد کورت – چمن مصنوعی
گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل یک مجموعه تخصصی ساخت انواع زمینهای تنیس و پدل است که خدمات خود را در شهرهای مختلف ایران ارائه میدهد.
زمین تنیس خاک رس( زمین تنیس اقتصادی و مقرون به صرفه ):
ساخت زمین تنیس خاک رس در کشورمان بسیار محبوب است و زمین های تنیس خاکی از کندترین زمین ها برای جهش توپ میباشند . زمینهای خاک رس به رنگهای قرمز و سبز هستند که زمینهای خاک رس سبز در آمریکا و زمینهای خاک رس قرمز در آمریکای جنوبی و اروپا و کشور ما بسیار کاربرد دارد و از تفاوتهای آن میتوان به کند بودن خاک رس قرمز نسبت به خاک رس سبز اشاره کرد . بازیکنانی که به صورت بسته بازی میکنند در حقیقت تسلط بیشتری به قسمت عقب زمین (Baseliner) دارند این زمینها، زمینهای مورد علاقه شان است . در مسابقاتی که بر روی زمین تنیس خاک رس برگزار می شود چون سرعت توپ بر روی این نوع زمین تنیس کمتر و بانس توپ (ارتفاع گرفتن توپ پس از برخورد به زمین بیشتر است زمان زیادی بازی به طول می انجامد و ضربات بیشتری بین بازیکنان رد و بدل می شود از این رو مسابقات تنیس خاک رس جذاب تر و لذت بخش تر می باشد. این امر به بازیکنانی مانند رافائل نادال ، بیورن بورگ ، کریس اورت ، جاستین هینن اجازه داده است تا در مسابقات اوپن فرانسه (Roland Garros) قهرمانی های زیادی را کسب کنند.دلیل اینکه به آن زمین تنیس اقتصادی میگویند موجود بودن تمامی مصالح و مواد اولیه مورد نیاز آن در کشور میباشد از این رو هزینه های احداث این نوع زمین نسبت به هارد کورت و چمن مصنوعی که مواد اولیه آنها تماما وارداتی بوده بسیار کمتر میباشد و همچنین توجیه اقتصادی مناسبی برای احداث در مدل باشگاهی (تعداد زمین تنیس بیشتر) دارد.
مزایا زمین تنیس خاک رس:
۱.هزینه احداث زمین تنیس خاک رس نسبت به زمین هارد و چمن مصنوعی بسیار مقرون به صرفه میباشد.
توجیح اقتصادی مناسب برای احداث باشگاه های تنیس (بازگشت سرمایه اولیه در مدت زمان اندک)
قابلیت بازسازی و تعمیرات با هزینه اندک
طول عمر زمین خاک با رعایت اصول نگهداری بسیار بالا بوده
۹۸ درصد زمینهای تنیس در ایران خاک رس بوده
آمارهای علمی نشان میدهد میزان آسیب دیدگی ورزشکاران در این زمین ها به دلیل جنس سطح، کمتر از
انواع دیگر زمین تنیس ها میباشد.
معایب زمین تنیس خاک رس:
آماده سازی بوسیله نیروی انسانی (که البته میتوان با اجرای سیستم مکانیزه آماده سازی این مشکل را رفع کرد)
مصرف آب برای آماده سازی و نگهداری زمین تنیس( که البته با اجرای سیستم مکانیزه آب پاشی و یا استفاده از زمین تنیس های هیدرو میتوان مصرف آب را بسیار کاهش داد)
۳-۱ زمین تنیس هارد( هارد کورت)
زمین تنیس هارد کورت یا کفپوش یکی از پر استفاده ترین زمین های تنیس است که معمولا در باشگاههای تنیس روباز ( بدون سقف ) کاربرد دارد .در زمین تنیس کفپوش از مواد پلی اورتان و یک لایه ارتجاعی ( Cushion Pad) استفاده می شود، در قسمت زیرین این زمین از لایه بتن و بتن مسلح یا آسفالت استفاده میگردد . این زمینها در حقیقت سریعتر از زمینهای خاک رس هستند و در آن بازیکنان ضربات قوی تر و همچنین امتیازگیری در آن کوتاه است بدلیل اینکه سرعت توپ در این زمین بیشتر از زمین خاک رس است . لازم به ذکر است مواد اولیه ساخت این نوع زمین تنیس وارداتی بوده و با دو عامل نرخ ارز و محدودیت واردات اجناس خارجی در ایران مرتبط میباشد از این رو در شرایط فعلی اقتصادی کشور ما برند های با کیفیت بسیار کمیاب و گران قیمت میباشد همچنین باید در نظر داشت در احداث زمین تنیس هارد کورت سه عامل بسیار مهم است :
١. انتخاب نوع زیرسازی و اجرای تخصصی آن وابسته به شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مکان احداث
۲. استفاده از مواد پلی اورتان با برند معتبر و باکیفیت بالا
٣. اجرای تخصصی و دقیق کفپوش پلی اورتان در زمان مناسب (در نظر داشتن رطوبت هوا و زیرسازی زمین تنیس و شرایط دمای هوا)
مزایا:
داوم و ثبات رنگ در برابر خورشید
عدم جرم پذیری و آنتی باکتریال
مقاومت بالا در برابر آب ،برودت و حرارت محیط
نگهداری آسان و کم هزینه، قابل شستشو
معایب:
هزینه احداث بسیار بیشتری به نسبت زمین تنیس خاک رس دارد
در صورت استفاده از متریال نامرغوب یا اجرای غیر تخصصی کفپوش امکان بازسازی و ترمیم ندارد
زیرسازی باید باکیفیت و دقت بالا انجام شود زیرا که در کیفیت نهایی و طول عمر کفپوش بسیارموٍثر میباشد
برای اجرای این نوع زمین تنیس شرایط زمان اجرا از لحاظ دما،گرد و غبار و رطوبت باید مد نظر قرار بگیرد
نداشتن توجیح اقتصادی برای احداث باشگاه تنیس (مدت زمان بسیار برای بازگشت سرمایه اولیه )
۴-۱ چمن مصنوعی :
زمین تنیس چمن مصنوعی درواقع نوعی اززمین های تنیس کارپت یا موکت مباشد که در رول هایی با ابعاد مختلف در کنار یک دیگر چسبانده میشود . در اینجا دو مدل زمین تنیس چمن مصنوعی به شرح زیر است:
۱.چمن با الیاف فیبرلیت صاف: ( Class II : Recreational)
دارای ترکم بالایی می باشد و همین تراکم بالا از کوبیده شدن و جهت گرفتن الیاف جلوگیری میکند.که این مسئله در تنیس بسیار حائز اهمیت است زیرا هرگونه تغییر جهت در مسیر حرکت توپ باعث تاثیر گذاشتن در روند بازی و کاهش کیفیت فنی مسابقه میگردد.ارتفاع این نوع چمن ۱۶ میلیمتر(این ارتفاع از لحاظ جهش وسرعت توپ پس از برخورد به سطح چمن برای بازی تنیس استاندارد و مورد تایید فدراسیون جهانی تنیس است) و در چند رنگ مخصوص زمین های روباز موجود میباشد. در این نو چمن نیازمند سیلیس می باشد .(سیلیس باعث استحکام شکل ظاهری و تنظیم جهش توپ میگردد)
۲.چمن با الیاف فیبرلیت مجعد و پیچیده: ( Class I : Competition)
از فیلامنت های فِردار،پیچیده و به هم تنیده تشکیل شده و بافت و ساختار سیار متراکمی دارد.مهمترین ویژگی فیلامنت مجعد این است که هیچگونه سمت وسو و جهتگیری (خواب) مشخصی ندارد و در نتیجه باگذشت زمان و استفاده از چمن ،هیچ نیازی به شانه زنی و اصلاح شکل ظاهری ندارد،همچنین نیازی به پخش سیلیس در سطح چمن نیز ندارد و گزینه بسیار مناسبی جهت زمین تنیس حرفه ای با ماندگاری بالا می باشد.
مزایا:
۱.عمر ودوام بسیار بالا
۲.زیرسازی کم هزینه و آسان
۳.دوام و ثبات رنگ در برابر خورشید
۴.مقاومت بالا در برابر آب ،برودت و حرارت محیط
۵.قابلیت جمع آوری و انتقال به مکانهای دیگر
۶.نصب آسان و سریع
۷.نگهداری آسان و کم هزینه
معایب:
۱.هزینه بالای راه اندازی
۲.نداشتن توجیح اقتصادی برای احداث باشگاه تنیس (مدت زمان بسیار برای بازگشت سرمایه اولیه )
۲- ساخت زمین تنیس اقتصادی ( خاک رس):
استانداردها و مشخصات مکان احداث زمین تنیس:
مساحت و ابعاد مورد نیاز: استاندارد رسمی برای ابعاد کلی یک زمین تنیس : طول=۳۶.۵۷ متر عرض=۱۸.۲۸۹متر مساحت=۶۶۹ متر مربع که در داخل این مساحت خط کشی های زمین تنیس به طول=۲۳.۷۷متر و عرض=۱۰.۹۷۳متر قرار می گیرد،در نظر داشته باشید که حاشیه اطراف خط کشی ها جزئی الزامی از زمین تنیس بوده و در کیفیت بازی تنیس بسیار حائز اهمیت می باشد.با این حال برای احداث زمین تنیس ویلایی که ماهیت تفریحی و تمرینی دارند امکان کاهش طول و عرض زمین تاحدی وجود دارد برای مثال ابعاد ۳۴ در ۱۶ متر.
زاویه تابش خورشید نسبت به زمین تنیس(موقعیت مکانی زمین تنیس):از دیگر عوامل مهم در ساخت زمین تنیس در نظر گرفتن زاویه تابش خورشید نسبت به موقعیت مکانی زمین تنیس می باشد این زاویه می بایستی ۲۲ درجه طول طمین تنیس از راستای شمال به جنوب به سمت شمال شرقی قرار گیرد که اصطلاحاً شمالی جنوبی می گ.یند ولی در واقع شمال شرقی به جنوب غربی می باشدوبرای اطمینان از این زاویه در هنگام جانمایی اولیه زمین تنیس قبل از احداث می توانید ازاپلیکیشن قطب نمای گوشی خود استقاده نمایید.
نوع پوشش بستر اولیه مکان احداث(چه نوع سطح برای ساخت زمین تنیس خاک رس مناسب است؟)
یکی از بهترین و متداولترین سطوح برای اجداث زمین تنیس خاک رس ،بستر های خاکی یا مخلوط سنگ و خاک است که دارای تراکم بالا باشد.
البته لازم به ذکر است سطوحی از جنس ماسه ،بتن،آسفالت ،قیر وگونی و حتی کفپوش های مستهلک شده سالنها نیز میتواند بستر مناسبی برای ساخت یک زمین تنیس خاک رس باشد والبته می توان با استفاده از روش های نوین و علمی شرکت تخصصی تنیس امیران و اعمال برخی تغییرات بر روی این سطوح بدون جمع آوری و تخریب آنها(که عموماً هزینه زیادی در پی دارد)این سطوح را به بستری بسیار مناسب تر از بستر های خاکی تبدیل نمود.(با مشاورین ما تماس بگیرید)
نکته ۱: برخی از مکان های احداث زمین تنیس که به دلیل رطوبت بالا دارای حجم زیادی از پوشش گیاهی و علف های هرز می باشد ، میبایستی پس از تصطیح و برداشت بستر اولیه از سموم حلال در آب که دارای قابلیت نابارور نمودن زمین دارد استفاده نمود.
نکته۲: در نظر داشته باشید که حتی الامکان برای تصطیح و اعمال شیب بستر اولیه مکان احداث از روش خاک برداری به جای خاک ریزی استفاده شود زیرا که ممکن است در اینده قسمت های خاک ریزی شده دچار نشست های ثانویه شود و بخش هایی از زمین تنیس را تخریب کند.
نکته ۳: در مراحل احداث زمین های تنیس رو باز میبایستی شیب استاندارد زمین از همان بستر اولیه بصورت دقیق لحاظ گردد (۰.۳ درصد در عرض ۰.۴ درصد در طول)
امکان ورود ماشین آلات به محل احداث:
در نظر داشته باشید که محل احداث راه دسترسی ماشین آلاتی از قبیل گریدر،غلطک های راهسازی،کامیون و لدر را داشته باشد زیرا که این امر تاثیر بسیار زیادی در کاهش هزینه ها و هم افزایش سرعت و کیفیت زیرسازی های زمین تنیس دارد.
البته لازم به ذکر است در صورتی که مکان احداث غیر قابل دسترسی باشد و امکان ورود اینگونه ماشین آلات نباشد می توان با روش های جایگزین ، تغییر در شیوه اجرای پروژه وتغییر مصالح این مشکل را رفع نمود(با مشاورین ما تماس بگیرید)
انشعاب آب و برق: انشعاب آب و برق از ملزومات یک مکان احداث زمین تنیس می باشد زیرا که انجام برخی از مراحل احداث زمین تنیس کاملا وابسته به وجود این انشعابات می باشد
هموار بودن مکان احداث زمین تنیس : هموار بودن و داشتن کمترین اختلاف ارتفاعی در سطح مکان احداث یکی از نکته های قابل توجه در انتخاب محل احداث زمین تنیس می باشد
۲-۲ هزینه های احداث زمین تنیس خاک رس (عوامل موثر در کاهش هزینه های پروژه):
انتخاب مکان احداث مناسب که دارای نقاط قوت بیشتری باشد (۱-۱ استانداردها و مشخصات مکان احداث زمین تنیس)
جانمایی و چیدمان صحیح زمین های تنیس در کنار یکدیگر.
در نظر داشته باشید که در هنگام احداث چند زمین تنیس جانمایی صحیح زمین ها در کنار یکدیگر میتواند از طریق اشتراک هایی که در مصالح( مثل فنس کشی، پایه های روشنایی و…) و زمان کارکرد ماشین آلات ایجاد میکند باعث کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی در هزینه های احداث گردد. برای مثال در احداث دو زمین تنیس، یکی از جانمایی های صحیح کنار هم قرار گرفتن این دو زمین از طول میباشد.
هزینه های باربری مصالح پروژه: فاصله ی مکان تامین مصالح پروژه از محل احداث به دلیل مقدار قابل توجه مصالح در لایه سازی ها تاثیر بسزایی در افزایش یا کاهش قیمت مصالح دارد از این رو انتخاب نزدیک ترین مکان جهت تامین مصالح بسیار حائز اهمیت میباشد.
در نظر گرفتن حداقل استاندارد ها در بخش های فرعی یک زمین تنیس: برای مدیریت هزینه های احداث میتوان از یک روش ساده استفاده نمود، بخش های فرعی زمین تنیس را با حداقل استاندارد در نظر گرفت که به دنبال آن کاهش هزینه ها را به دنبال خواهد داشت برای مثال فنس کشی که شامل ضخامت فنس ، ارتفاع فنس و پایه های فنس ها میباشد را میتوان به جای فنسی با ضخامت ۳.۵ میلیمتر و ارتفاع ۶ متر در عرض زمین از فنسی با ضخامت ۲.۲ و ارتفاع ۴ متر استفاده نمود.
نکته: هرگز در بخش های اصلی زمین تنیس که شامل کفپوش خاک رس میشود هزینه ها را کاهش ندهید زیرا که کاهش این هزینه ها که در واقع با کاهش مصالح ایجاد میشود باعث افت سطح کیفی زمین تنیس میگردد و هزینه های تعمیرات و نگهداری آن را در آینده به شدت افزایش میدهد
داشتن برنامه ی مدیریت پروژه طبق برنامه زمان بندی: قبل از شروع ساخت یک زمین تنیس داشتن یک برنامه مشخص، دقیق و زمان بندی شده از تمامی مراحل احداث زمین تنیس میتوان تاثیر بسزایی در مدیریت هزینه های احداث داشته باشد
نکته: مصالح، مواد اولیه و تجهیزات ساخت یک زمین تنیس را پیش از شروع عملیات پروژه، بررسی و خریدای کنید.
گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل یک مجموعه تخصصی ساخت انواع زمینهای تنیس و پدل است که خدمات خود را در شهرهای مختلف ایران ارائه میدهد.
ساخت زمین تنیس؛ کاری که باید به متخصصان بسپارید
تفاوتی ندارد که زمین تنیس را برای یک باشگاه محلی، یک باشگاه حرفهای برای مسابقات و یا حتی برای یک شهرک مسکونی میسازید، در تمامی این موارد این زمین باید بر اساس استانداردهای این ورزش و نیز استانداردهای جهانی در ساخت زمین تنیس احداث شود. متخصصان ساخت این زمینها به شما در انتخاب مکان زمین، تعیین ابعاد زمین، انتخاب نوع سطح زمین و مواد دیگر کمک میکنند. ما در گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل با سابقه بیش از یک دهه فعالیت، خدمات متنوعی را برای ساخت بهترین زمینهای تنیس و پدل به شما ارائه میدهیم.
برای ساخت زمین تنیس باید به چه معیارهایی توجه کنیم
معیارها و نکات متنوعی در کیفیت شرایط یک زمین تنیس تاثیر دارند. برخی از این نکات حتی به پیش از انتخاب مکان زمین تنیس و باشگاه برمیگردند. این معیارها و نکات از مکانیابی برای احداث زمین شروع میشوند و تا ایجاد شرایط مناسب برای نگهداری از زمین بعد از ساخت ادامه مییابند. در ادامه بهطور خلاصه برخی از این موارد را با هم مرور میکنیم:
تعیین فضای لازم برای زمین تنیس
انتخاب زمین بر اساس نکاتی مانند برخورداری از انشعابات برق و آب و شرایط دفع آب
بررسی ویژگیهای آبوهوایی منطقه احداث، بهویژه سرعت و جهت باد
مورفولوژی خاک زمین
تعیین جهت زمین
انتخاب نوع سطح زمین بر اساس کاربری باشگاه و بودجه
آمادهسازی زمین (که بر اساس نوع سطح زمین به اقدامات متفاوتی نیاز دارد)
ایجاد سیستمهای آبیاری در صورت نیاز
ایجاد لایه سطحی زمین تنیس مانند نصب چمن مصنوعی
نصب سازههای زمین
ایجاد حصارهای بیرونی در صورت نیاز
تعیین و نصب تجهیزات نورپردازی
تعیین و در نظر گرفتن نکات نگهداری از زمین تنیس
نکات اساسی ساخت زمین تنیس
زمین تنیس میتواند یک زمین باشگاهی، داخل پارک، داخل مجتمع یا شهرک مسکونی و یا حتی از نوع خانگی باشد. در هر صورت یک زمین تنیس استاندارد میتواند تا سالها توسط ورزشکاران آماتور و حرفهای مورد استفاده قرار بگیرد. اما مهمترین نکاتی که باید در این زمینه در نظر بگیریم، چه نکاتی هستند؟ در ادامه برخی از این نکات را با هم مرور میکنیم.
تعیین بودجه برای ساخت زمین تنیس
قبل از شروع به ساخت زمین تنیس بهتر است بودجه ساخت را تعیین کنید. اگر از خدمات شرکتهای ساخت زمین تنیس استفاده میکنید، میتوانید در این زمینه از آنها مشاوره بگیرید و از آنها درباره
راهکارهای کاهش هزینه نیز سوال بپرسید. با این سعی کنید کیفیت خدمات و زمین ایجاد شده را فدای کاهش هزینه نکنید.
برای تعیین هزینه باید به این سوالها نیز پاسخ بدهید:
به چه کارهای عمرانی نیاز دارید؟
فونداسیون زمین تنیس باید چگونه باشد؟
آیا به ساخت دیوارهای حایل نیاز دارید؟
کدام نوع از سطح زمین تنیس را انتخاب میکنید؟
به چه نوع تجهیزاتی برای نورپردازی زمین نیاز دارید؟
هزینه امکانات داخل زمین چقدر است؟
آیتمهای مبلمان اطراف زمین چگونه باشد؟
تعیین جهت زمین تنیس و نکات دیگر
یکی از بهترین روشها برای تعیین جهت زمینهای تنیس بیرون از سالن (Outdoor Tennis Court) در نظر گرفتن موقعیت خورشید است. برای مثال اگر زمین تنیس شما در فصل زمستان هواداران بسیاری دارد، ممکن است طرح کلاسیک شمالی-جنوبی برای زمین شما مناسب نباشد؛ زیرا در نیمکره شمالی در این فصل، موقعیت قرارگیری خورشید نسبت به زمین بهگونهای است که دید ضعیفی را در انتهای جنوبی زمین ایجاد میکند.
از دیگر نکاتی در زمان تعیین فضای زمین باید به آنها توجه کنید، ارتباط بین زمین و عوامل بیرونی است. برای مثال اینکه اگر منظره بیرون از زمین یک منظره زیبا باشد شاید نخواهید با برخی آیتمها مانند دیوارهای آجری، منظره را مسدود کنید. همچنین ممکن است بخواهید استخری را در کنار این زمین بنا کنید. در هر صورت بهتر است که طرح کلی جذاب و منسجم باشد.
توجه به استانداردهای ساختوساز
شرکتهای حرفهای ساخت زمین تنیس در تمامی مراحل احداث زمین، به استانداردهای جهانی و ملی مرتبط با همان مرحله رجوع میکنند. برای مثال اینکه خاک زیرین زمین باید چه ویژگیهایی داشته باشد تا زمین بعد از آبیاری با فرونشست مواجه نشود. یا اینکه پایههای حصارها باید چگونه در خاک بگیرند. همچنین در صورت احداث باشگاه باید در بخش ساختمان نیز تمامی امکانات لازم برای بازیکنان و کارمندان باشگاه پیشبینی شود. بنابراین شما میتوانید با انتخاب یک پیمانکار معتبر مانند گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل از رعایت این استانداردها اطمینان پیدا کنید.
انتخاب سطح مناسب برای زمین تنیس
انتخاب سطح مناسب برای زمین تنیس و پیادهسازی آن یکی از مهمترین مراحل در ساخت این زمین است. درباره انواع سطوح زمین تنیس در بخشهای بعدی بهطور مفصل صحبت خواهیم کرد. نکته مهم در این زمینه این است که نوع سطح زمین، در کیفیت بازی تاثیرگذار است. از سوی دیگر این انتخاب عامل موثری در تعیین هزینه ساخت است. همچنین انتخاب سطح باید با کاربردهای زمین نیز تناسب داشته باشد. برای مثال شاید نیازی نباشد برای یک زمین خانگی بودجه زیادی در این زمینه هزینه کنید و میتوانید گزینههای مقرونبهصرفه را در نظر بگیرید.
برخی از انواع رایج سطوح زمین تنیس عبارتند از:
زمین تنیس خاک رس
زمین تنیس با چمن طبیعی
زمین تنیس با چمن مصنوعی
زمین تنیس هاردکورت
گزینههای نورپردازی را بررسی کنید
برای استفاده حداکثری از زمین تنیس باید از تجهیزات نورپردازی مناسب برای این زمینها استفاده کنید. این ویژگی بهویژه برای باشگاهها از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا این زمینها در ساعت بعد از ظهر و شب نیز مشتریان خود را دارند. در حال حاضر بسیاری از تجهیزات نورپردازی این زمینها دارای چراغهای ال ای دی هستند اما این تجهیزات انواع دیگری نیز دارند. یک سیستم نورپردازی حرفهای زمین تنیس باید سطح یکسانی از نور را در تمام زمین تنیس ایجاد کند. همچنین این نور در اطراف زمین بهتدریج کاهش مییابد. بهتر است همسایههای زمین را در هر نظر بگیرید تا نورپردازی موجب آزار آنها نشود.
انتخاب بین زمین تنیس سرپوشیده و زمین فضای باز
ممکن است در مورد ایجاد زمین تنیس سرپوشیده و زمین فضای باز تردید داشته باشید. بهتر است بدانید این انتخاب تاثیر چندان در انتخاب گزینههای نوع سطح زمین تنیس ندارد و میتوان از بیشتر انواع سطح زمین و متریالهای ساخت آن برای هر دو زمین سرپوشیده و فضای باز استفاده کرد.
گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل یک مجموعه تخصصی ساخت انواع زمینهای تنیس و پدل است که خدمات خود را در شهرهای مختلف ایران ارائه میدهد.
در واقع مهمترین نکته برای این انتخاب امکان کنترل شرایط محیطی و آبوهوایی در زمینهای سرپوشیده است. زیرا شرایط آبوهوایی مانند بارش باران میتوانند روند بازی را دشوار و گاهی ناممکن کنند. همچنین در فصل تابستان گاهی تحمل گرمای بیش از حد در زمینهای فضای باز برای بازیکنان دشوار میشود. از سوی دیگر عوامل محیطی مانند نور آفتاب و برف و باران باعث استهلاک سطح زمین میشوند. درحالیکه در زمینهای سرپوشیده، عوامل محیطی تا حد زیادی تحت کنترل شما قرار دارند.
توجه به لایههای عمقی و سطحی زمین تنیس در زمان ساخت
اگرچه گزینههای مختلفی برای نوع سطح (لایه بالایی یا بیرونی) زمین تنیس وجود دارند اما روند ساختوساز این زمینها از نظر لایهبندی تفاوت چندانی ندارد. زمینهای تنیس استاندارد عموما دارای ۴ لایه هستند. البته باید توجه داشته باشید که در برخی از انواع سطح زمین تنیس، خود لایه رویی ممکن است شامل ۲ تا ۷ لایه باشد. در ادامه این لایهها را با هم بررسی میکنیم.
لایه شکلدهنده یا لایه زیرین (Formation)
لایه اول از پایین، بهعنوان مانعی بین لایههایی بالایی زمین تنیس و لایههای زیرین خاک عمل میکند. این لایه همچون سدی است که اجازه نمیدهد با افزایش سطح رطوبت خاک، مواد آلی مضر و آسیبرسان وارد لاییهای بالایی خاک شوند. همچنین از آسیب رساندن ریشه گیاهان و درختان نزدیک به زمین تنیس به این زمین پیشگیری میکند.
لایه فونداسیون (Foundation)
لایه دوم از پایین، لایه فونداسیون است. ممکن است گاهی زمین تنیس، ۳ لایه باشد و از این لایه شروع شود. یکی از ویژگیهای مهم این لایه، محافظت از زمین تنیس در برابر یخزدگی سطح است. این لایه معمولا بین ۱۴ تا ۲۸ میلیمتر ضخامت دارد. همچنین فاصله بین این لایه با سطح زمین در حدود ۱۵ سانتیمتر است. نوع زهکشی این لایه به نوع سطح بیرونی زمین تنیس بستگی دارد. برای مثال از آنجا که زمین چمن طبیعی به مقداری رطوبت نیاز دارند، آب موجود در خاک نباید بهطور کامل از این لایه خارج شود.
لایه تنظیمکننده (Regulating Base)
لایه سوم از پایین، لایه یا پایه تنظیمکننده نام دارد. ترکیب این لایه ارتباط مستقیمی با نوع سطح زمین تنیس دارد و نمیتوان یک نسخه عمومی برای آن معرفی کرد. این لایه با هدف ایجاد یک سطح ثابت و مسطح اجرا میشود تا سطح بیرونی روی آن قرار بگیرد.
لایه سطحی یا پوشاننده (Wearing Surface)
لایه چهارم، همان لایه بیرونی و لایه پوشاننده سطح زمین تنیس است. این لایه همان لایهای است که در زمان مشاهده رقابتهای تنیس، آن را میبینیم و همان لایهای است که در زمان انجام مسابقات روی آن قدم برمیداریم. با این حال در برخی موارد، این لایه ممکن است، خود شامل چند لایه بسیار نازک متصل بههم باشد که ویژگیهای اساسی لایه رویی را ایجاد میکنند.
انتخاب نوع سطح یا پوشش زمین تنیس در زمان ساخت
نوع سطح زمین عاملی تاثیرگذار در شرایط بازی تنیس است. برای مثال گفته میشود رافائل نادال، پادشاه زمینهای تنیس خاکی (رسی و …) و راجر فدرر، بهترین بازیکن زمین چمن است. اما چرا اینطور است؟ چرا دو نفر از بهترین بازیکنان تنیس در همه دورانها عملکرد متفاوتی در در سطوح زمین مختلف تنیس دارند؟
پاسخ این سوال را باید در ویژگیهای متریال بهکار رفته در لایه رویی زمین تنیس جستجو کنیم. این متریالها ساختار و ترکیبات و بافت متفاوتی دارند و بههمین دلیل این ویژگیها بر جنبههای مختلفی از مسابقات تنیس مانند: سرعت ضربات، پرش توپ و تواناییهای بازیکنان تاثیر میگذارند. رایجترین انواع سطوح زمینهای زمین عموما بین ۳ تا ۴ مورد هستند اما این زمینها انواع بسیار بیشتری دارند که در ادامه ویژگیهای برخی از آنها را با هم بررسی میکنیم. این دستهبندی مطابق با دستهبندی ارائه شده از سوی فدراسیون بینالمللی تنیس (ITF) است.
زمینهای تنیس هاردکورت نوع اکریلیک و پلیاورتان
سطوح زمین تنیس سخت از نوع اکریلیک یا پلیاورتان (Acrylic / Polyurethane (Hard) Courts) بهویژه در کشور آمریکا محبوبیت بالایی دارند. این مدل از زمینهای هاردکورت از لایه تنظیمکننده (Regulating Base) از جنس بتن یا آسفالت تشکیل شدهاند و سطح پوشاننده نهایی آنها حاوی مواد اکریلیک یا پلی اورتان است. همچنین گاهی یک لایه بالشتکی زیر لایه رویی برای تنظیم سرعت توپ در زمین برای آنها در نظر گرفته میشود. هرچه لایه رویی دارای شن و ماسه بیشتری در ترکیب با رنگ باشد، سرعت توپ در زمین کاهش مییابد.
توجه داشته باشید که بسیاری از زمینهای بزرگ تورنمنتهای حرفهای در این نوع از زمینها برگزار میشوند که برخی از آنها عبارتند از:
گرند اسلم اوپن استرالیا
گرند اسلم آزاد آمریکا
مسابقات فینال ATP
مسابقات ATP 1000 در ایندیان ولز، میامی، سینسیناتی، پاریس و شانگهای
مصالح مورد نیاز برای ساخت زمین تنیس خاک رس
زمینهای تنیس خاک رس با نام عمومی زمینهای خاکی هم شناخته میشوند و در اروپا و آمریکای جنوبی محبوبیت بیشتری دارند. سرعت توپ در این زمین کندتر از زمینهای هاردکورت است. زمینهای خاک رس در لایه بالایی خود دارای سنگدانههای ریز و خردهشده سنگ، آجر و مصالح دیگر هستند. لایه زیرین این زمینها هم لایهای فشردهتر از همین متریالها است. این زمینها برای بازیکنانی با قدرت بدنی بالا و افرادی که از تاپ اسپین بیشتر در ضربات خود استفاده میکنند، مناسب است.
ویژگی دیگر این زمینها نیز این است که بازیکنان میتوانند در کنارهها بهنفع بازی خود سُر بخورند. با این حال نگهداری زمینهای خاکی از زمینهای هاردکورت کمی سختتر است. زمینهای خاک رس دو نوع اصلی دارند که عبارتند از خاک رس قرمز و خاک رس سبز. همچنین همانطور که پیشتر گفتیم، پادشاه زمینهای خاک رس، رافائل نادال با ۹۱.۸ درصد پیروزی در این زمینها است (۴۳۶ برد و ۳۹ باخت).
زمین تنیس چمن طبیعی
زمینهای چمن طبیعی در گذشته محبوبیت بالایی داشتند. برای مثال ۳ گرند اسلم در اواخر قرن بیستم روی این زمینها برگزار شد که عبارتند از: اوپن استرالیا، ویمبلدون و آزاد آمریکا. اما امروزه پیدا کردن زمین چمن طبیعی با بافت ظریف و مناسب مسابقات سخت است. در حال حاضر فقط گرند اسلم تنیس ویمبلدون روی این زمینها برگزار میشود.
زمینهای چمن طبیعی به اقدامات تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند و اگر بارندگی کم باشد یا شرایط آبیاری مناسب نباشد ممکن است دیگر نتوانید روی آنها بازی کنید. البته برای حل این مشکل آبیاری نوآوریهایی نیز شده است که زمینهای هیدرو از جمله آنها هستند.
خاک زمینهای چمن طبیعی حاوی خاک رس، سیلت و ماسه است که چمن طبیعی در آنها ریشه دارد. در ساخت زمین چمن طبیعی همچنین از لولههایی در لایه فونداسیون برای تخلیه آب استفاده میشود. در این زمینها توپ در زمان پرش، کمی سُر میخورد و بازی سرعت بیشتری دارد. همچنین توپ در این زمینها تا ارتفاع کمتری بالا میرود. این ویژگیها باعث افزایش زمان مورد نیاز برای بازی میشوند و برخی از طولانیترین رقابتهای تاریخ تنیس حرفهای روی این چمنها انجام شدهاند.
ساخت زمین تنیس با رویه آسفالت
روش ساخت زمینهای تنیس با رویه آسفالت به ساخت زمینهای هاردکورت اکریلیک شباهت دارد. فقط آنها در لایه رویی ماده اکریلیک را ندارند. همین مساله باعث میشود سطح این زمینها مقاومت کمتری در برابر عوامل محیطی داشته باشد. مشکل رایج این زمینها بروز ترکهایی در لایه رویی بهدلیل تابش مستقیم آفتاب و گرمای شدید است. البته میتوان این ترکها را تعمیر کرد اما هزینههای تعمیر و نگهداری زمین افزایش مییابد.
مزیت این نوع از زمین نیز در این است که هزینه اولیه برای ساخت این نوع از زمینهای تنیس کمتر از انواع دیگر زمینها است. بههمین دلیل هم بیشتر زمینهای تنیس عمومی و رایگان داخل پارکها و برخی شهرکهای مسکونی از این نوع هستند. توجه داشته باشید که هیچ تورنمنت حرفهای در دنیا روی این زمینها برگزار نمیشود.
گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل یک مجموعه تخصصی ساخت انواع زمینهای تنیس و پدل است که خدمات خود را در شهرهای مختلف ایران ارائه میدهد.
زمینهای تنیس کارپت، مفروش یا موکتی
برخی از افراد تصور میکنند زمین تنیس مفروش، فرشی یا موکتی همان زمین تنیس چمن مصنوعی است؛ اما اینطور نیست. در گذشته این نوع از زمینها در مسابقاتی مانند رقابتهای ATP 1000 استفاده میشدند اما امروزه طرفداران کمتری دارند. البته در سال ۲۰۱۹ نیز تور ATP Challenger سه تورنمنت را در تایپه و در دو شهر در کشور آلمان بر روی این زمینها برگزار کرد.
برای ساخت این نوع از زمین تنیس به یک لایه زیرین سخت مشابه با زمینهای هاردکورت یا آسفالتی نیاز دارید و لایه بیرونی که به موکت شباهت دارد روی این لایه زیرین فیکس میشود. سرعت توپ در این زمینها بسیار زیاد است.
زمین تنیس چمن مصنوعی
ساخت زمین تنیس چمن مصنوعی دارای مراحلی مانند ساخت زمین تنیس موکتی است. لایه زیر چمن مصنوعی همان لایه تنظیمکننده است که لایهای فشرده و کاملا مسطح بهشمار میآید. سپس در روی این لایه نوعی فرش قرار میگیرد که شباهت بسیاری به چمن طبیعی دارد. چمن مصنوعی دارای الیافی است که در لایه بالایی به برگها و ساقههای چمن شباهت دارند. مزیت این نوع زمین در این است که چمن مصنوعی به آبیاری و کوتاه کردن نیازی ندارد و هزینههای تعمیر و نگهداری آن کمتر است.
استفاده از این چمن مصنوعی بهویژه در نقاطی با بارش کم، نقاطی با آفتاب کم، مناطق سردسیر و استادیومها و باشگاههای سرپوشیده و نیمهسرپوشیده رواج دارد. زیرا در این مناطق امکان استفاده از چمن طبیعی وجود ندارد و یا دشوار است. این زمینها همچنین معایبی دارند که از جمله آنها میتوان به طول عمر نهچندان زیاد، استفاده از مواد شیمیایی سمی برای نصب و الزامات تمیز کردن دورهای اشاره کرد.
شرایط بازی در این نوع از زمینها شباهت زیادی به زمینهای چمن طبیعی دارد. برای مثال توپ با کمی لغزیدن متوقف میشود و زیاد از زمین دور نمیشود. از سوی دیگر سطح این زمینها بهاندازه زمینهای چمن طبیعی لغزنده نیست. ساخت این زمینها در پارکها، ویلاها و انواع دیگر اقامتگاهها نیز رواج دارد. اما هیچ تورنمنت حرفهای تنیس در آنها برگزار نمیشود.
ساخت زمین تنیس بتنی آسان است اما رایج نیست
در ساخت زمینهای تنیس بتنی از همان ترکیبات مورد استفاده در بتنهای رایج ساختمان استفاده میشود با این حال میتوان با در نظر گرفتن نکاتی مانند ابعاد سنگریزهها، نوع سیمان، میزان آب و برخی معیارهای کیفی بتن، ویژگیهای بتن را مقداری سفارشیسازی کرد.
خوب است بدانید امروزه از برخی افزودنیهای بتن برای ایجاد بتن در رنگهای مختلف نیز استفاده میشود. مشکل ترکخوردگی سطح زمین مانند زمینهای آسفالتی در این نوع از زمینها نیز وجود و مسابقات حرفهای تنیس در این زمینها برگزار نمیشوند.
ساخت زمین تنیس با خاک رس مصنوعی
زمین خاک رس مصنوعی به همان زمینهای خاک رس معمولی شباهت دارد اما برخی از ویژگیهای آن متفاوت است. برای مثال در ساخت این زمینها بهجای لایه زیرین حاوی سنگدانههای فشرده از نوعی فرش مخصوص استفاده میشود و سپس خاک رس به بالای آن افزوده میشود. ویژگی این زمینها در کاهش هزینههای نگهداری است زیرا دیگر نیازی به آبیاری ندارند. بهدلیل جدید بودن این زمینها هنوز هیچ تورنمت حرفهای در آنها برگزار نمیشود.
انواع غیر مرسوم سطح زمین تنیس
غیر از مواردی که تا اینجا برای نوع سطح زمین برشمردیم، انواع دیگری از سطح زمین تنیس وجود دارند که توسط ITF به رسمیت شناخته شدهاند ولی با این حال بسیار نادر هستند و مسابقات حرفهای تنیس نیز بر روی آنها برگزار نمیشود. از جمله این موارد میتوان به زمینهای چوبی و کاشی اشاره کرد. سرعت بازی و توپ در این زمینها بیش از حد بالا است که شرایط بازی را دشوار میکند.
آخرین مورد و شاید جدیدترین نوع سطح زمین نیز زمین خاک رس هیبریدی است که بهتازگی در کشورهای اروپایی معرفی شده است. این زمینها نیز شباهت بالایی از نظر ویژگیها به زمین خاک رس مصنوعی دارند. برخی از ویژگیهای این زمینها نیز عبارتند از:
هزینههای نگهداری کمتر
ضد یخزدگی
زهکشی مناسب
ساخت زمین پدل
پدل (Padel) یک ورزش راکتی مهیج است که میتوان آن را تلفیقی از ورزشهای تنیس و اسکواش دانست. این ورزش در سال ۱۹۶۹ در مکزیک ابداع شده است و در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا و از جمله در این ایران طرفداران بسیاری دارد. زمین پدل کوچکتر از زمین تنیس و معادل ۱۰ در ۲۰ متر است. بنابراین شما میتوانید با در نظر گرفتن این فضا و با بهرهگیری از خدمات
گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل، آن را در باشگاه تنیس، باشگاه تخصصی پدل و یا حتی در حیاط باغ و ویلا ایجاد کنید.
برخی از نکات ساخت این زمین را با هم بررسی میکنیم:
زمین پدل را میتوان در فضای باز ساخت اما اگر ترجیح میدهید این فضا سرپوشیده باشد بهتر ارتفاع سفق محیط دست کم بین ۷ تا ۸ متر باشد
ساخت زمین پدل به زیرسازی و بتنریزی نیاز دارد
در ساخت سطح زمین پدل معمولا از انواع چمن مصنوعی استفاده میشود
در این زمینها معمولا شن و ماسه نیز به چمن مصنوعی اضافه میشود
عوامل موثر بر هزینههای احداث زمین تنیس
تعیین بودجه یکی از نیازهای افراد و مجموعههایی است که به خدمات ساخت زمین تنیس نیاز دارند. برای این کار معمولا شرکتهای فنی مهندسی ساخت این زمینها از محیط مورد نظر شما بازدید کرده، برخی موارد مانند ویژگیهای زمین و محیط و نیازهای پروژه را بررسی میکنند و سرانجام برآورد خود را متناسب با نوع سطح زمین مورد نظر شما و برخی موارد دیگر اعلام میکنند.
در ادامه برخی عوامل موثر بر هزینههای احداث زمین تنیس را با هم مرور میکنیم:
در صورتی که زمین مورد نظر دارای شیب باشد، باید خاکبرداری و خاکریزی انجام شود
اگر مکان احداث دارای پوشش گیاهی انبوه و رطوبت بالا باشد، هزینه تسطیح خاک و استفاده از سموم برای عدم رشد دوباره گیاهان به هزینههای کلی افزوده میشود
امکان ورود ماشینآلات به محل ساخت زمین تنیس میتواند باعث کاهش هزینهها شود؛ زیرا روشهای جایگزین، هزینههای بیشتری دارند
جانمایی مناسب چندین زمین تنیس در کنار یکدیگر یکی از عوامل کاهش هزینهها است
فاصله مکان احداث زمین با مراکز تامین مصالح در تعیین بودجه احداث اثرگذار است
نوع و ضخامت فنس و پایههای آن و ارتفاع آن از عوامل موثر بر هزینههای پروژه است.
نوع سطح زمین تنیس از مهمترین عوامل موثر بر هزینههای ساخت است. برای مثال در یک زمین خاک رسی ممکن است از اجزایی مانند: خاک رس خالص، خاک آجر، شن بادامی، شن نخودی، شن شکسته، سنگ ماکادام و … استفاده شود که هر کدام بر اساس قیمت روز و مقدار مورد نیاز محاسبه میشوند
از دیگر هزینههای احداث زمین تنیس میتوان به هزینه جدولکشی، نصب فنس، حقالزحمه کارگران، جوشکاران و …، هزینه ماشینآلات مورد نیاز، هزینه تجهیزات لولهکشی و آبپاشی، هزینه پمپ و مخزن آب، هزینه تجهیزات نورپردازی، هزینه نقشهبرداری از زمین و … اشاره کرد
ساخت زمین تنیس توسط گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل
گروه فنی مهندسی سازندگان زمین تنیس و پدل یک مجموعه تخصصی ساخت انواع زمینهای تنیس و پدل است که خدمات خود را در شهرهای مختلف ایران ارائه میدهد. ما در این مجموعه با تکیه بر دانش و تجربه مهندسان و کارشناسان خود آمادگی داریم تا ساخت و بازسازی پروژههای زمین تنیس شما بر اساس استانداردهای جهانی مانند تاییدیه ITF برعهده بگیریم. از سوابق اجرایی ما در این گروه میتوان از پروژههای زمین تنیس بانک مرکزی، پروژه هاردکورت اکریلیک رویال کلاب کاشان، پروژه دزاشیب نیاوران، پروژه باربد الهیه و پروژه نداجا نام برد. برای بهرهمندی از این خدمات کافی است با کارشناسان ما در این مجموعه تماس برقرار کنید